Decembar - CRVENI KRST ČAČAK Zvanična prezentacija

...
Idi na sadržaj

Glavni meni

Aktivnosti > 2021

01.12.2021. Svetski Dan borbe protiv AIDS-a


 

3.12.2021. AMBASADA IZRAELA OBEZBEDILA DONACIJU ZA NARODNE KUHINјE U SRBIJI, MEĐU KOJIMA JE I ČAČANSKAPovodom jevrejskog verskog praznika svetlosti i slobode – Hanuka, Ambasada Izraela u Beogradu donirala je krofne za korisnike 11 narodnih kuhinja u Srbiji, među kojima su i korisnici Narodne kuhinje u Čačku, a akciji se darovanjem napitaka pridružila i kompanija „Knjaz Miloš“.
Posredstvom čačanskog Crvenog krsta, dopremlјene su i distribuirane krofne i napici za oko 700 korisnika u Čačku. Pored lokacije Crvenog krsta u centru, uz redovni obrok, donacija je korisnicima Narodne kuhinje podelјena na još četiri punkta, u Mrčajevcima, MZ „Park“, na Ljubić keju i u Atenici.

   

U izjavi za nacionalne medije, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je izrazio nadu da će ovaj praznični gest u vreme pandemije virusa korona uneti prazničnu svetlost Hanuke u brojne domove širom Srbije. Vilan je zahvalio Crvenom krstu Srbije i kompaniji „Knjaz Miloš“ na pomoći u toku podele pomoći krofni i napitaka.

U ime organizacije u Čačku i u ime korisnika, Crveni krst zahvalјuje Ambasadi Izraela i kompaniji „Knjaz Miloš“ na donaciji.


13.12.2021. Narodna kuhinja Čačak


30.12.2021. Najbolјim volonterima uručena priznanja, a mališanima novogodišnji paketići

U Crvenom krstu u Čačku najbolјim volonterima uručena priznanja, a mališanima novogodišnji paketićiNajbolјim volonterima Crvenog krsta u Čačku danas su uručena priznanja za dobročinstvo, nesebičan doprinos i humanost u 2021. godini. Tradicionalne zahvalnice dodelјuje Crveni krst Srbije, a ovogodišnji dobitnici su: Nenad Gavrilović, Srđan Savković i Nemanja Saračević.


Nenad Gavrilović je član volonterske jedinice već 20 godina, učestvovao je u najrazličitijim situacijama, od dobrovolјnog rada za dobrobit zajednice do pomoći građanstvu u najtežim okolnostima, poput poplave 2014. godine. Prema njegovim rečima, cilј svakog volontera je isti: pružiti pomoć onom kome je potrebna i kada je potrebna.Osamnaestogodišnji Nemanja Saračević je dodao da se ne može sve kupiti novcem, kao na primer  humanost:

-Zadovolјstvo je pomagati lјudima, ne umem da opišem rečima taj osećaj…

Srđan Savković je član volonterskog tima „krstaša“ već 17 godina. Iako nije bio mnogo pričlјiv, dela ovog mladića govore mnogo. U svakoj situaciji zajedno sa ostalim volonterima i volonterkama među prvima pritiču u pomoć starima, iznemoglima, bolesnima, nemoćnima…

Zajednički stav čačanskih volontera je da veliki broj mladih ima osećaj za tuđe nedaće i prilikom primanja zasluženih priznanja koja su im uručili predsednica Odbora CK Čačka prim. dr Nada Lazović i član Odbora Zoran Ćendić, volonteri su uputili poziv mladima u Čačku da se pridruže volonterskoj jedinici Crvenog krsta u Čačku koja trenutno broji nešto više od 20 članova, a u vanrednim situacijama taj broj je mnogo veći.Takođe, u organizaciji čačanskog Crvenog krsta, uz pomoć donatora i angažovanje zaposlenih i članova Odbora Crvenog krsta, u prostorijama MZ „3. decembar“ danas je podelјeno nešto više od 300 novogodišnjih paketića za decu koja nemaju priliku da na nekom drugom mestu dobiju novogodišnji poklon. Događaj je uveličao Deda Mraz koji je deci izmamio osmeh zanimlјivom pričom i odmerenim humorom.Prema rečima dr Nade Lazović, Crveni krst je uz pomoć prijatelјa ove ustanove priredio svečanost za najmlađe koja je izmamila radost na dečijim licima, a trenutak radosti nema cenu. Pored dece, korisnika usluga Narodne kuhinje, ovoga puta su obuhvaćena i deca sa seoskog područja koja nisu u evidenciji Centra za socijalni rad.  Dr Lazović je dodala da će u narednoj godini, pored redovnih aktivnosti, posebna pažnja biti usmerena na lјude na seoskom području koji su u stanju socijalne potrebe, ali zbog zakonskih ograničenja ne mogu da koriste pomoć koja se opredelјuje posredstvom Centra za socijalni rad.
-Veliki je broj jednočlanih staračkih domaćinstava bez prihoda i druge vrste pomoći, a  Crveni krst postoji da bi humanitarnim radom i dobročinstvom pomagao. Uz pomoć Grada Čačka, Crvenog krsta Srbije, dobrotvora iz reda pojedinaca i preduzeća, humanitarnim akcijama činimo dobra dela – zaklјučila je predsednica Odbora CK Čačak prim. dr Nada Lazović.

Za predstojeće januarske praznike Božić i pravoslavnu Novu godinu najavlјene su nove aktivnosti čačanskog Crvenog krsta.

 
Nazad na sadržaj | Nazad na glavni meni