Jun - CRVENI KRST ČAČAK Zvanična prezentacija

...
Idi na sadržaj

Glavni meni

Aktivnosti > 2013

4. jun

Učešće pripadnika Omladinsko-terenske jedinice Crvenog krsta Čačak na biciklijadi

8. jun

Međuregionalno takmičenje iz Prve pomoći na Zlatiboru.
Pehar za osvojeno III mesto.

14. jun

Realizaciju ovogodišnje  akcije organizovane povodom Svetskog dana DDK, podržala je lokalna samouprava grada Čačka, na čelu sa g-dinom mr Vojislavom Ilićem,  koji je toga dana  uz druženje sa davaocima, dao krv i pozvao sve svoje saradnike kao i  direktore javnih preduzeća i ustanova da podrže ovu humanitarnu misiju.Krv je dao i  gradski  većnik g-din Nemanja Trnavac kao i g- Grbić.
Toga dana prikupljeno je 57 jedinica krvi, što se prema rečima dr Nele Savić  iz službe transfuzije Zdravstvenog centra dr Dragiša Mišović, smatra izuzetno uspešnom akcijom.

Dobrovoljne davaoce početkom akcije posetio je i g- din dr Rade Milošević, direktor Zdravstvenog centra u Čačku.

15. jun

Obeležen Svetski Dan mladih

15. jun

Svetski dan protiv zloupotreba i krijumčarenja droga


Zloupotreba i posledice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci pogađaju sve društvene slojeve u svim zemljama sveta. Zloupotreba droga ima negativne posledice po zdravlje i živote ljudi, podstiče kriminal i preti održivom razvoju.
Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga širom sveta se:

  • organizuju javne manifestacije ili drugi događaji unutar institucija

  • sprovode aktivnosti koje imaju za cilj informisanje stanovništva o problemu zloupotrebe droga, pri čemu je ove godine specijalan fokus na novim psihoaktivnim supstancama

  • doniranju sredstva lokalnim NVO radi pružanja podrške preventivnim aktivnostima ili pružanju finansijske podrške kampanji ili događajima povezanim sa kampanjom.


Cilj sprovođenja kampanje i u Republici Srbiji je mobilisanje podrške čitave javnosti i potsticanje stanovništva da da svoj doprinos u promociji zdravih stilova života, suzbijanju problema zloupotreba droga i zaštiti mladih širom sveta od opasnih supstanci.
Dugi niz godina kampanja je bila usmerena na podizanje svesti stanovništva o opasnostima droga kaošto su kanabis, heroin, kokain i amfetamin. Međutim, svet se danas suočava sa problemom novih droga tj. pojavom novih psihoaktivnih supstanci (NPS). Ove supstance nisu pod međunarodnom kontrolom i mnoge od njih se prodaju i putem interneta. Posebno zabrinjava činjenica da nisu ništa manje opasne od droga koje su pod međunarodnom kontrolom. Iz ovih razloga ovogodišnja kampanja Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) ima za cilj da informiše javnost, a posebno mlade ljude, o štetnim posledicama novih psihoaktivnih supstanci.

Slogan pod kojim se obeležava Kampanja je Neka zdravlje bude ono što te pokreće!”


 
 
Nazad na sadržaj | Nazad na glavni meni