Novembar - CRVENI KRST ČAČAK Zvanična prezentacija

...
Idi na sadržaj

Glavni meni

Aktivnosti > 2021

Контактирајте нас у вези обуке ПРВЕ ПОМОЋИ ЗА ВОЗАЧЕ кликом на: crvenikrst032@mts.rs  

05.11.2021. Operativno - taktička vežba „SISTEM 2021“
Volonteri i zaposleni u čačanskom Crvenom krstu na visini zadatka

U okviru Vežbe "SISTEM 2021"  danas je realizovana operativno-taktičku vežbu subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji a u vezi sa vanrednim događajima i situacijama. Na području Policijske uprave Čačak,  vežba je realizovana na lokaciji u Ovčar Banji kod objekta Turističke organizacije u kojoj su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Čačak i Lučani, jedinice Civilne zaštite Grada Čačka i Vatrogasnog saveza Srbije.  

Izvedene su i četiri vežbe na kojima je demonstrirano spasavanje turista sa planinskih vrhova, izvlačenje lica iz automobila koje je sletelo sa puta, gašenje požara i evakuacija stanovništva, izvlačenje lica iz tunela, kao i demonstriranje vežbi spasavanja kad dođe do poplava.

„Grad Čačak ulaže velika sredstva u sektor Civilne zaštite. Oni su jedan od naših bedema odbrane u brojnim teškim i opasnim situacijma. Na operativnoj vežbi u Ovčar Banji naše ekipe su pokazale spremnost i organizovanost pre svega u spasavanju iz požara, u kojoj su učestvovali najmlađi volonteri čačanskog Crvenog krsta. Ovde danas ima dosta dece i upravo imamo u planu brojne projkete za učenike srednjih i osnovnih škola",rekao je Vladan Milić zamenik gradonačelnika Čačka.

Prema rečima v.d. sekretara organizacije Crvenog krsta u Čačku Svetlane Ružičić, pored volontera koji su pokazali izuzetno visok nivo spremnosti u kriznim situacijama, u okviru današnje vežbe, zaposleni u čačanskom Crvenom krstu bili su podrška svim učesnicima ovog važnog događaja jer, kako je Ružičić  navela, jedno od zaduženja bila je priprema i delјenje toplih napitaka za učesnike. U ime Crvenog krsta u Čačku Svetlana Ružičić je uputila otvoren poziv mladima i građanima Čačka da se uklјuče u volonterski tim ove humanitarne organizacije.

"Vežbe su trajale po dvadesetek minuta i izvođene su na pet lokacija. Izuzetno su važne za pokazivanje svih sposobnosti i spremnosti naših članova. Mi smi bili i uvek ćemo biti u službi naših građana, kojima smo na raspolaganju kad god je to potrebno", rekao je Bratislav Zečević iz Sektora Civilne zaštite grada Čačka.
Pripadnici sektora za vanredne situacije, volonteri čačanskog i lučanskog Crvenog krsta i drugi subjekti zaštite i spasavanja, prikazali su danas, kroz operativno-taktičku vežbu „Sistem 2021" znanje, uvežbanost, sposobnost, timsko delovanje i spremnost zaštite i  spasavanja građana u slučaju vanred ne situacije.


16.11.2021. / Ne postoji nešto što donosi veće zadovolјstvo od srećnog i nasmejanog deteta
Crveni krst Čačak obeležio je Međunarodni Dan tolerancije 16. Novembar - dan koji sve na svetu podseća na potrebu poštovanja i uvažavanja i osoba koje su drugačije od nas i Svetski Dan deteta 20. Novembar - dan čiji je  cilј obeležavanje da se opšta pažnja javnosti dodatno usmeri na potrebe najmlađeg dela stanovništva.

To je istovremeno i apel da se pojedinci, ustanove, državne institucije, nevladin sektor.. nađu na istom plemenitom zadatku stvaranja uslova za lepše i srećnije detinjstvo.
U saradnji sa lokalnim donatorima, obezbeđeno je higijenskih artikala za dvesta pedesetoro dece korisnika Narodne kuhinje i dece u socijalno ugroženim višedetnim porodicama na teritoriji grada Čačka.

...Obaveza svakog čoveka je da deo svoje topline pokloni našoj deci, našim malim vojnicima i na njihovim čistim srcima ispiše priče, koje bi sutra želeli da čitaju...
Duboku zahvalnost Crveni krst Čačak duguje pravnim licima “DANILOVIĆ FAMILY INVEST”, DOO, Čačak i “AGROFINA SISITEM” DOO, Čačak, za bezuslovnu humanost u našoj akciji darivanja najmlađih.

25.11.2021. / Pohvale za studente FTN: Dobrovolјno davanje krvi u vreme pandemije
Na Fakultetu tehničkih nauka juče je priređeno predavanje za studente na temu „Značaj dobrovolјnog davanja krvi“, koje je prethodilo današnjoj jesenjoj akciji dobrovolјnog davanja krvi. Organizator je čačanski Crveni krst, u saradnji sa Odelјenjem za transfuziju pri čačanskoj Bolnici i Zavodom za transfuziju Kliničkog centra u Kragujevcu koji je nadležan za aktivnosti dobrovolјnog davanja krvi na području grada Čačka.
Pod sloganom „Da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv“, dr Nela Savić, specijalista transfuziologije govorila je o značaju i važnosti davanja krvi, humanom pristupu tom činu, pripremi potencijalnog davaoca krvi, kao i o pravilima davanja krvi u vreme pandemije Covid-19.
-Pre nego što pristupe dobrovolјnom davanju krvi potencijalnim davaocima se savetuje da budu naspavani, da ne piju alkohol i da doručkuju – kaže dr Savić i dodaje da zbog niskog pritiska ili nekih drugih zdravstvenih parametara lјudi dobre volјe ponekad nisu u mogućnosti da daruju krv.
U proteklom periodu pandemijske okolnosti su bile razlog što je broj dobrovolјno datih jedinica krvi smanjen, ali ohrabruje činjenica da je Čačak među vodećim gradovima po broju prikuplјenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika.
-Čačani neguju kulturu ovog humanog čina, što značajno olakšava lečenje pacijenata kojima je krv potrebna – zaklјučuje dr Nela Savić i podseća da su uspostavlјena pravila za davaoce koji su preležali Covid-19, kao i za one koji su vakcinisani protiv tog virusa. Prema preporukama, nakon vakcinisanja cepivom „Sinofarm“ ili „Fajzer“ krv može odmah da se dobrovolјno da, dok je posle vakcinisanja „Astra Zenikom“ i „SputnjikomV“ potrebno da prođe 15 dana.
Takođe, lica koja su bez komplikacija preležala Covid-19 bezbedna su da daju krv posle 15 dana dok pacijenti koji su imali težu kliničku sliku praćenu upalom pluća mogu biti spremni za dobrovolјno davanje krvi posle tri meseca, a nekad je potrebno da prođe i više vremena.Odziv studenata Fakulteta tehničkih nauka u Čačku bio je uobičajeno dobar i za četiri sata prikuplјeno je 47 jedinica krvi, dok devet potencijalnih davalaca nije ispunilo potrebne zdravstvene uslove.

Posle završene akcije, dr Marija Simonović, transfuziolog u Kliničkom centru u Kragujevcu i Olјa Vukićević, predstavnica Crvenog krsta Čačak, izrazile su zahvalnost studentima na odličnom odzivu i Fakultetu tehničkih nauka na dobroj organizaciji i uspešno sprovedenoj aktivnosti.


 
 
Nazad na sadržaj | Nazad na glavni meni