Januar - CRVENI KRST ČAČAK Zvanična prezentacija

...
Idi na sadržaj

Glavni meni

Aktivnosti > 2013

15. januar

Novost u našim aktivnostima !!!
Organizujemo svakodnevno obuku iz prve pomoći
za vozače B kategorije !!

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti pozivanjem sledećih telefona:
032/372 559
032/372 662

ili kontaktom na našu email adresu klikom >>ovde<<


Januar - mesec darivanja

Crveni krst Čačak
podelio je paketiće deci sa posebnim potrebama. Pokloni pod sloganom “Jedan paketić, mnogo ljubavi”, povodom Svetog Save, pripali su najmlađim članovima međuopštinskih organizacija slepih i slabovidih, gluvih i nagluvih i udruženja distrofičara i paraplegičara. Deca su osim slatkiša, dobila i školski pribor, bojice, olovke, sveske…

Povodom Nove godine i Savindana, Crveni krst Čačak je podelio skoro 300 prazničnih paketa malim korisnicima Narodne kuhinje, pacijentima Odeljenja pedijatrije čačanske Bolnice, udruženjima Roma “Budimo ljudi”, “Bibija Rom” i “Holokaust”. Nisu zaboravljeni ni učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar”, deca socijalno ugroženih lica koji nisu korisnici Narodne kuhinje i oboleli od autizma. Paketići su pripremljeni i uz pomoć brojnih donataora: “Dunav osiguranja”, “Medilaba”, „Elektrovata“ Čačak, Osnovnog javnog tužilaštva Čačak i pojedinaca koji su želeli da ostanu anonimni.

25.januar

U saradnji sa Centrom za prevenciju Zavoda za javno zdravlje, pripadnici Omladinsko terenske jedinice Crvenog krsta Čačak, su na prigodan način odeležili Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice.

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javno zdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Trenutno više od 185.500 žena na starom kontinentu živi sa ovom dijagnozom raka, bilo da je njihovo lečenje u toku ili ne.
Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju razvijenih zemalja Evrope. Ipak, u zemljama u razvoju, preventivnih programa uglavnom nema i svest žena o značaju redovnih pregleda je na veoma niskom nivou.

U našoj zemlji, rak grlića materice je po učestalosti oboljevanja i umiranja četvrti maligni tumor među ženama. Već duži niz godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi. Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi. Većina ovih smrtnih ishoda mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju.
Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. Danas postoje i vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje su visoko efikasne u prevenciji infekcije HPV tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

31. januar

Crveni krst Čačak je obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima, pod sloganom „DOMAĆINSTVA BEZ DUVANSKOG DIMA“. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je posvećena daljoj podršci Zakonu o zaštiti stanovništa o izloženosti duvanskom dimu i zaštiti o izloženosti duvanskom dimu, koja je sada najveća u domaćinstvima. Pripadnici Omladinsko terenske jedinice toga dana delili su agitke na Gradskoj pijaci i na Gradskom šetalištu u Čačku.

 
 
Nazad na sadržaj | Nazad na glavni meni