Septembar - CRVENI KRST ČAČAK Zvanična prezentacija

...
Idi na sadržaj

Glavni meni

Aktivnosti > 2022

AKTIVNOSTI CRVENOG KRSTA TOKOM  SEPTEMBRA MESECA 2022


Na početku školske godine 01.09.2022.godine, volonteri Crvenog krsta Čačak podsetili su đake nižih razreda  osnovnih škola  uzrasta do 14.godina,  na važnost bezbednog  učešća u saobraćaju.

U razgovoru sa mališanima, volonteri su ukazali na pravilno i bezbedno korišćenje trotoara  i pešačkih staza, prelaženje ulice na pešačkom prelazu kao i na mestima gde postoje semafori.

Prema najnovijim statističkim podacima, saobraćajne nezgode spadaju u pet najčešćih uzročnika smrti dece u svetu.

U Srbiji najviše dece nastrada u svojstvu putnika u vozilu, što govori i podatak da je potrebno da roditelji povećaju bezbednost svoje dece u vozilima. Nešto manji procenat dece, ugrožen je u svojstvu pešaka, a najmanji kao vozača bicikla.

Na sigurnost dece u vozilima značajno je uticao Zakon o obaveznom korišćenju dečijih auto sedišta. Obaveza za vozače je da decu uzrasta do pet godina voze u autu sedištima, dok  je za decu od 5 do 12 godina  propisano da ne smeju sedeti na prednjem sedištu već isključivo na zadnjem uz obavezno korišćenje pojasa.

Poboljšanje bezbednosti dece prepoznato je kao jedan od strateških ciljeva Republike Srbije, kada je bezbednost saobraćaja u pitanju.


Kuvari Narodne kuhinje čačanskog Crvenog krsta osvojili 3. mesto na  "Кupusijadi 2022"

Tim kuvara Narodne kuhinje čačanskog Crvenog krsta osvojio je 3. mesto i "bronzani lonac" na tradicionalnoj etno manifestaciji "Кupusijada 2022" koja je održana 19. septembra.

Prema rečima Nataše Lazović, kuvarice Narodne kuhinje koja je u ime svojih kolega primila nagradu uz zahvalnost gradu Čačku i organizatorima, ovo je bila prilika da kulinari Crvenog krsta pokažu svoje umeće koje im pomaže da svakoga dana pripreme kuvane obroke za oko 700 korisnika Programa narodne kuhinje u Čačku kao i da ukažu gostoprimstvo posetiocima na ovoj manifestaciji - od najmlađih do najstarijih, kako  iz Čačka i gradova u okruženju tako i iz drugih država.

Među gostima, pored ostalih, bili su pojedini korisnici, prijatelji, donatori, volonteri Crvenog krsta, kolege iz drugih organizacija, putnici namernici ... rekla je Nataša Lazović dodajući da će zahvaljujući podršci Crvenog krsta Srbije i grada Čačka, Narodna kuhinja nastaviti sa pripremanjem izuzetno  kvalitetnih kuvanih, toplih obroka za svoje korisnike.

Zahvaljujući prijateljima Crvenog krsta koji su donirali sastojke za kuvanje kiselog kupusa u " zemljanom" loncu, jednog od tradicionalnih srpskih jela, kuvari Narodne kuhinje pokazali su svoje umeće.

Za uspešno predstavljanje  na manifestaciji Crveni krst Čačak zahvaljuje donatorima : porodici Ognjenović iz Zablaća, klanici " Nedeljković", preduzeću " Ila promet" i Tomislavu Petroviću iz Gornje Trepče.


VOLONTERI CRVENOG KRSTA ČAČAK PODRŠKA POLUMARATONU "ČAČAK TRČI"

Edukovani volonteri Crvenog krsta Čačak
 bili su podrška polumaratonu koji je četvrtu godinu zaredom organizovao grad Čačak 25.septembra pod sloganom "Čačak trči".

CRVENI KRST ČAČAK SPROVODI AKCIJE U "MESECU SOLIDARNOSTI"

Mesec solidarnosti  koji se tradicionalno obeležava počevši od 14. septembra do 17.oktobra, započeo je  podelom paketa hrane, odeće i obuće kao  i sredstava  za održavanje higijene, za porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koje žive na selu. Ekipe Crvenog krsta Čačak do sada su posetile  šest porodica kojom prilikom su uručeni su paketi pomoći.

CRVENI KRST ČAČAK ORGANIZUJE TRADICIONALNU ZABAVNO-REKREATIVNU AKCIJU „TRKA ZA SREĆNIJE DETINjSTVO“„IMAMO CILj - DOĐI NA START!“U saradnji sa SC "Mladost" Čačak, osnovnim školama Grada Čačka i prijateljima sporta, Crveni krst Čačak organizuje u subotu, 1. oktobra, na atletskoj stazi Sportskog centra „Mladost“ , tradicionalnu zabavno rekreativnu akciju „TRKA ZA SREĆNIJE DETINjSTVO“.
Trka počinje u 11 sati i u njoj će učestvovati učenici osnovnih škola u više predviđenih kategorija: prvaci i drugaci, trećaci i četvrtaci , petaci i šestaci i đaci koji pohađaju sedmi i osmi razred.

Staza je jasno obeležena i bezbedna. Čitavom dužinom staze biće raspoređeni članovi mobilne ekipe Crvenog krsta Čačak za slučaj potrebe pružanja prve pomoći.
Pravo učešća na trci imaju svi zainteresovani učenici osnovnih škola koji su psihofizički i zdravstveno sposobni za ovakav vid zabavno - rekreativnih aktivnosti i koji su kupili učesnički broj koji je za ovu akciju izradio Crveni krst Srbije.
Učesnički broj se može se preuzeti u svakoj osnovnoj školi sa područja Grada Čačka po ceni od 50 dinara.
Sva novčana sredstva koja će biti prikupljena od prodaje učesničkih brojeva za učešće u trci namenjena su poboljšanju socijalno - materijalnog položaja posebno ugoženih kategorija dece, a prema kriterijumu koji bude odredila svaka škola.
Najuspešnijim takmičarima biće uručene medalje– i to za osvojeno prvo, drugo i treće mesto po svim kategorijama učesnika trke.

Ovogodišnja trka se organizuje pod parolom: „IMAMO CILj - DOĐI NA START!

 
Nazad na sadržaj | Nazad na glavni meni